Tänne olen koonnut kirjoituksia, jotka auttavat vasta-alkajaa (ja ehkä hieman kokeneempaakin tulkitsijaa) perehtymään Tarot- korttien maailmaan.

-Talvi

Miksi juuri Tarot ja miten päästä alkuun?

Tästä osiosta löydät tietoa Tarot- korteista, joka sopii vasta-alkajalle, sekä myös kokeneemmalle tulkitsijalle työskentelyn tueksi. Jos jotakin kaipaamaasi tietoa ei löydy täältä, voit aina tarvittaessa olla minuun yhteydessä.

Maailma on täynnä upeita itsetutkiskelun välineitä. Miksi juuri Tarot- kortteihin kannattaa perehtyä ja syventyä?

Tähän on varmasti yhtä monta oikeaa vastausta kuin on meitä Tarot- korttien kanssa työskenteleviäkin. Oikean vastauksen sijaan onkin hyvä keskittyä siihen, miksi sinä tunnet vetoa juuri Tarot- kortteja kohtaan?

Onko kyse niiden mystisyydestä, maagisuudesta? Tai vetääkö puoleensa niiden värikäs historia? Vai koetko, että ne voisivat auttaa sinua kehittämään itsetuntemustasi? Tai ajatteletko, että arkkityyppisen kuvaston ja mytologioiden kautta voit luoda uskomattomia tarinoita elämääsi? Tai onko syy jokin ihan muu?

Jos olet kiinnostunut Tarot- korteista, ja haluat tutustua niihin, olet tullut oikeaan paikkaan. Olen koonnut tähän vinkkejä sekä sellaista tietoa, jota olisin itse arvostanut, kun aloitin omaa matkaani Tarot- korttien parissa. Hyödynnä näitä vinkkejä parhaaksi katsomallasi tavalla. Osa niistä voi kolahtaa kovaa, ja osa voi jättää täysin kylmäksi. Ota mukaasi se, mikä tuntuu sopivalta.

Olen koostanut tähän ajatuksiani liittyen Tarot- harrastuksen aloittamiseen, intuitiivisuuteen, ettiisiin kysymyksiin sekä muutamia ajatuksia myös vaikeisiin tai helpompiin Tarot- korttien herättämiin tunteisiin liittyen. Löydät tästä tietoa myös siitä, mistä Tarot- pakka koostuu, mikä on suuri arcana ja pieni arcana, ja miten tulkita niitä.

Jos haluat kysyä jotakin Tarot- kortteihin liittyvää, voit ottaa minuun yhteyttä esimerkiksi sähköpostilla, ja vastaan sinulle mielelläni. Haluan jakaa tietoa matalalla kynnyksellä, ja ilman odotusta siitä, että saisin jotakin vastineeksi.

Ihanaa matkaa sinulle Tarot- korttien parissa!

Miten aloittaa Tarot -kortteihin tutustuminen?

Totta on, että Tarot- korteista on kirjoitettu valtavan paljon, ja tietoa on helposti saatavilla siinä määrin, että on vaikea hahmottaa, mistä kannattaisi aloittaa.
Alkuun pääsee esimerkiksi siten, että tunnistaa, mikä oppimisen tapa itselle on sopivin, ja etenee sen mukaan. Alla on kuvattu kolme vaihtoehtoista tietä, joilla voit aloittaa matkasi.

Etsi sinulle sopiva opettaja

Jos sinun on helpointa sisäistää uusia asioita kuuntelemalla tai katsomalla, kannattaa suunnata youtuben tai podcastien äärelle. Etsi useita eri henkilöitä, jotka opettavat ja puhuvat Tarot- korteista ja keskity lopulta muutamaan, jotka tuntuvat sinusta vetoavimmilta. On tärkeää, että opettaja tuntuu sinusta toimivan oikeudenmukaisesti ja läpinäkyvästi. Aitous ja rehellisyys vievät tässä asiassa pitkälle. Vähitellen myös oma kykysi kyseenalaistaa ja luoda omia merkityksiä kasvaa, ja voit nousta omille siivillesi.

Itse löysin upean podcastin (Lindsay Mackin Tarot fot the Wild Soul), ja se täytti hetkeksi lähes kaikki tiedontarpeeni Tarot- kortteja koskien, enkä voi tarpeeksi korostaa näkemyksellisen opettajan merkitystä. Parhaimmillaan opettaja avaa silmäsi asioille, joita et muuten olisi huomannut olevan olemassakaan.

Hanki Tarot- pakka, joka on sinulle “se oikea”

Voit myös aloittaa perehtymällä tiettyyn Tarot- pakkaan ja sen kuvastoon. Jos olet luova, ja ajatuksesi sekä mielikuvasi toimivat sinulle tärkeinä tiedonlähteinä jo nyt, voi tämä olla sinulle täydellinen tapa perehtyä Tarot- kortteihin. Valitse sellainen pakka, joka vetoaa sinuun todella syvällä tasolla. Kannattaa käydä sellaisissa Tarot- kortteja myyvissä kaupoissa, joissa sinulla on mahdollisuus selailla erilaisia mallipakkoja. 

Voit myös etsiä kuvia korteista ja tunnustella, mitkä niistä puhuttelevat sinua. Käytä oikean pakan valitsemiseen tarvittava aika. Kun olet löytänyt oikean pakan, ala muodostaa jokaiselle kortille sinun mielestäsi sopivia merkityksiä. Tällä tavalla sinulle syntyy oma merkitysten kokoelma, joka on juuri sinulle oikea ja puhuttelee sinua.

Opiskele ja lue, mitä kaikkea Tarot- korteista on kirjoitettu

Tämä on varmasti perinteisin tapa, ja sen etu on, että pitkäjänteisen perehtymisen kautta syntyy todella vahva perusta, jolle voit osaamistasi rakentaa. Yksinkertaisinta on aloittaa perehtyminen kirjasta, jossa on kuvattu lyhyesti, mistä Tarot- korttipakka muodostuu ja jossa avataan korttien perinteiset merkitykset. Helpointa on aloittaa Rider-Waite-Smith- pakan parissa, koska siitä on kirjoitettu ylivoimaisesti eniten. 

Tutustu korttien merkityksiin, ensin esimerkiksi vain suuren arcanan osalta, ja siirry sitten pieneen arcanaan.  Paina merkitykset mieleesi ja syvennä osaamistasi vähitellen. Lue niin laajasti kuin voit. Vain taivas on rajana. Jossakin vaiheessa alat huomata, että jotkin tulkinnat tuntuvat sinusta oikeammilta kuin toiset. Alat muodostaa omaa intuitiivista merkitysten kokonaisuutta.

Tärkeintä on aloittaa

Tuntuuko jokin näistä juuri sinulle sopivalta lähestymistavalta? Toki voit myös yhdistää näitä kaikkia, ja varmasti niin tulee joka tapauksessa tapahtumaan, kun pääset alkua pidemmälle. Tärkeintä kuitenkin on, että aloitat jostain. Yksinkertaisimmillaan; etsi yksi Tarot- pakka, yksi opettaja tai yksi kirja, jossa korttien merkitykset avataan. Näin pääset alkuun.

Mistä tiedän, osaanko tulkita Tarot- kortteja oikein?

Tämä on kysymys, joka vaivaa jokaista Tarot- korttien kanssa työskentelevää jossakin vaiheessa. Vastaus on kuitenkin helppo ja suoraviivainen: et voi tulkita kortteja väärin, vaan jokainen tulkinta on oikein.
Käytännössä oikeita tulkintoja on siis yhtä monta kuin on tulkitsijoitakin. Se, mistä epävarmuus kuitenkin usein nousee, on se, että korttien kuvaamat asiat ovat monimutkaisia (kuten esimerkiksi kaikki tunteet tai ajattelumallit useimmiten ovat) ja ne linkittyvät eri elämänalueisiin ja ajallisiin vaiheisiin. Tästä voi syntyä tunne, että ei näe metsää puilta.

Tärkeää on siis luottaa siihen, miten itse jonkin kortin tulkitset. Siitäkään ei kannata hämmentyä, jos jonakin päivänä tuntuu siltä, että jonkin tietyn kortin merkitys on nyt, juuri tässä tilanteessa, erilainen kuin eilen. Voit verrata korttien viestejä vaikkapa kuun vaiheisiin – kuu itsessään on aina sama, mutta se näyttää meille aina erilaiselta, ei koskaan samalta kuin eilen. Näin myös kortit, tai oikeastaan me ja tulkintamme, ovat syklisiä.

Kuka tahansa voi tulkita Tarot- kortteja ja hyödyntää niitä omassa elämässään. Mitään erityisiä taitoja ei tarvita. Voit ajatella kortteja maailmana, joka ei tunne rajoitteita ja jossa kaikille on tilaa. Tarot- kortit eivät sulje ketään pois tai kerro sellaisesta todellisuudesta, joka ei olisi sovellettavissa meihin kaikkiin. Riippumatta taustastasi, persoonastasi, mieltymyksistäsi jne., Tarot- kortit sopivat myös sinulle ja voivat auttaa sinua, jos vain haluat niitä hyödyntää.

Entä sitten pelottavat kortit? Mitä pitäisi ajatella, kun nostaa Kuoleman? Tai Paholaisen?
Aina ei suinkaan ole helppoa suhtautua lempeästi näihin kortteihin. Etenkin, jos käytät sellaista Tarot- pakkaa, jossa Kuolema ja Paholainen on kuvattu hyvin perinteisesti, ja pelottavasti. Kuitenkin, oli kysymys mistä Tarot- kortista tahansa, sen viesti on aina tarkoitettu auttamaan meitä, herättelemään meitä ja kannustamaan meitä ajattelemaan omaksi parhaaksemme. Korttiin sisältyy aina rakentavaa ja uudistavaa voimaa.

Tärkeää on myös sisäistää, että kortit eivät tee todellisuuttamme. Ne eivät muuta maailmaamme tai tulevaisuuttamme. Se, että nostat jonkin kortin tänään, ei tarkoita, että jotain sen kuvaamaa tapahtuu huomenna. Sen sijaan voit oivaltaa jotakin tänään, mikä tekee huomisesta erilaisen, kuin se muutoin olisi ollut. Me itse rakennamme tulevaisuuttamme, eivät kortit. Kortit eivät siis tee mitään, eivätkä ne itsessään tuo meille mitään pahaa tai hyvää.

Parhaimmillaan Tarot- korttien tulkinta on tarinankerrontaa. Meissä jokaisessa on syvällä vuosituhantinen tarinankerronnan perinne, jossa ympäristö, ihmiset ja yllättävät käänteet muodostavat mielikuvitukseemme vetoavan kokonaisuuden. Meissä on luontainen kyky luoda merkityksiä ja rakentaa siltoja asioiden välille. Tämän äärellä olemme, kun tulkitsemme Tarot- kortteja.

Minäkö intuitiivinen?

Intuitiosta on kirjoitettu todella paljon, joten löydät halutessasi siitä paljon tietoa esimerkiksi kirjastosta, äänikirjoista tai ihan vaan verkosta. Lyhyesti tiivistettynä intuitio on sellaista tietoa, joka ei perustu ajatteluun tai logiikkaan, eikä myöskään pelkästään kokemuksiimme. Jokainen meistä tietää sen tunteen, kun tunnemme jonkin asian olevan tietyllä tavalla, vaikka emme osaa selittää sitä mitenkään tietoisesti. Tästä on siis kysymys – ei mistään sen mystisemmästä asiasta.

Miten harjoittaa intuitiota?
Miten sitten saada yhteys omaan intuitioon? Ajattelen, että intuition kehittämistä voi ajatella kuin mitä tahansa muuta harjoittelua vaativaa asiaa. Jos treenaat kitaran soittamista tai hauislihasta kuntosalilla, ei oikeastaan muu auta kuin toistot, vähitellen haastavammaksi käyvä harjoittelu ja pitkäjänteisyys.

Voit aloittaa jostakin todella arkisesta, esimerkiksi kun seuraavan kerran käyt kaupassa, mieti millä perusteella valitset vaikkapa kasvikset, jotka ostat. Teetkö valinnan aina samalla perusteella? Voisitko ajatella, että pysähdyt hetkeksi ja mietit, mitä valintaa tehdessäsi sinussa tapahtuu? Tuntuuko jokin valinta vain yksinkertaisesti oikeammalta kuin joku toinen? Kaupassa toki voi olla monta häiriötekijää, ja valintaan voi vaikuttaa moni asia itsesi ulkopuolella, mutta olennaista on, että pysähdyt valinnan äärelle. Mahdollista on, että intuitiosi kertoo sinulle, mitä valita.

Usein kohdatessamme uusia ihmisiä, voimme heti tehdä joitakin johtopäätöksiä. Tämä ei perustu tietoon, jota meillä heistä on, vaan puhtaasti intuitiiviseen tuntemukseen. Pohdi, millaisia kokemuksia sinulla tästä on? Mitä intuitiosi on kertonut sinulle jostakin ihmisestä? Seuraavan kerran, kun olet tällaisessa tilanteessa, pohdi mitä sinussa tapahtuu. Tai jos tapaat jonkun entuudestaan tutun henkilön, pystyt todennäköisesti hyvin nopeasti arvioimaan, millaisella mielellä tuo toinen on.

Konkreettinen tapa tunnistaa oma intuitio, on miettiä, missä kohdassa vartaloasi sen tunnet? Hyvin usein se tuntuu vatsassa, ja itselläni joskus myös kurkussa. Tämä fyysisen yhteyden löytäminen omaan intuitiiviseen tunteeseen voi olla hyödyllinen, varsinkin jos epäilet, että et ole intuitiivinen alkuunkaan. Seuraavan kerran, kun saat aavistuksen jostakin asiasta, tai sinusta jokin tuntuu oikealta, vaikka et tiedä miksi, kuulostele, missä kohtaa tuo tunne tuntuu. Se on intuitiosi.

Nämä esimerkit kertovat siitä, että meissä kaikissa on intuitiivinen kyky. Samasta intuitiosta on kysymys, kun hyödynnämme Tarot- kortteja. Ne tuovat meissä esiin jotakin sellaista, jota tiedämme, ja joka on jo meissä, mutta kortteja hyödyntämällä se konkretisoituu.

Kiinnitä huomio intuitiiviseen ensivaikutelmaan

Kun nostat ja tulkitset kortteja, on ensivaikutelmalla suuri merkitys. Millaisia ajatuksia tai tuntemuksia sinulle nousee? Mikä on ensimmäinen ajatus, kun katsot kortteja? Vaikka hetken päästä tulkintasi tarkentuu, ja pystyt laajemmin ottamaan eri näkökulmia huomioon, pidä tärkeänä mielessä ensimmäinen ajatuksesi. Se on kaikkein intuitiivisin tietosi.

Mitä enemmän kortteja tulkitset, sitä helpompaa sinun on pitää intuitiivinen ote yllä pidempään, koko tulkinnan ajan. Aluksi on hyvin tyypillistä, että tietoinen ajattelu tulee mukaan, ja alamme pohtia esimerkiksi sitä, mikä jonkin kortin merkitys olikaan, ja mitä siitä lukikaan siinä ja siinä kirjassa.
Tämä on täysin normaalia, ja vaikka tämä olisi sinun pysyvä tapasi tulkita kortteja, eli hyvin tietoisella tasolla järjestellä niiden merkitystä, se on oikea tapa, jos se sinusta tuntuu toimivalta. Intuition harjoittelu ja tunnistaminen on joka tapauksessa hyödyllistä – käytitpä sitä jatkossa apunasi minkä verran tahansa.

Tarot- kortteihin liittyvää eettistä pohdintaa

Tarot- kortit antavat meille työkalun, jolla voimme nostaa asioita pintaan alitajunnasta ja tuoda esiin sellaisia asioita, jotka ovat piilossa pinnan alla. Koska tämä tekee näkyväksi hyvin henkilökohtaisia asioita, on tärkeää pohtia, missä omat eettiset rajat kulkevat. Kaikki, mitä haluaisimme tietää esimerkiksi toisista henkilöistä tai heidän tilanteestaan, on syytä pitää tulkintojen ulkopuolella. Suuri merkitys on sillä, millaisia kysymyksiä kysymme tai onko meillä esimerkiksi toisen henkilön lupaa kysyä jotakin asiaa. Itse suhtaudun eettisiin kysymyksiin todella tiukasti, ja toivon, että otat tästä ainakin joitain asioita mukaan omaan Tarot- käytäntöösi.

Ennen kuin nostat kortteja, on tärkeää pohtia, mitä asioita voit korteilta kysyä ja mitä et. Seuraavat asiat ovat selkeästi sellaisia, joita en koskaan itse kysy:

 • kysymykset toisten ihmisten elämästä, tilanteesta, menneestä tai tulevasta ilman kyseisen henkilön lupaa
 • terveydentilaan liittyvät kysymykset
 • taloudellisiin asioihin liittyvät kysymykset
 • lakiasioihin liittyvät kysymykset

Jos nostat kortteja myös muille kuin itsellesi, nämä asiat nousevat todella suureen merkitykseen. Jos henkilö, joka pyytää sinulta tulkintaa, on tavalla tai toisella poikkeuksellisen herkässä tilanteessa (esimerkiksi hyvin sairas tai viimeisillään raskaana), kannattaa harkita hyvin tarkkaan, suostutko nostamaan kortteja ollenkaan. Vastuu on näissä tilanteissa todella suuri. Vaikka itse tulkitsisit korttien viestin positiivisena, voi herkässä tilanteessa olevalla henkilöllä olla oma, täysin erilainen tulkinta kortista. Jos nostat esimerkiksi Kuolema- kortin näissä tilanteissa, ja tulkitset sen tarkoittavan uutta alkua, voi kysyjä kuitenkin tulkita itse tuon kortin merkityksen aivan toisin, ja sillä voi olla henkisesti raskaita seurauksia.

Sano siis rohkeasti ei, jos jokin tilanne mietityttää sinua. Ole myös hyvin tarkkana, että pidät nämä rajat, kun nostat kortteja itsellesi.
Pohdi, ovatko nämä yllä mainitut eettiset rajat riittävät, vai tuleeko sinulle mieleen tilanteita tai aiheita, joista et itse tekisi tulkintaa?

Millaisia kysymyksiä on eettistä kysyä?

Myös sillä, miten asettelet kysymyksen, on suurta merkitystä. Jos haluat ymmärtää, miksi esimerkiksi joku ihminen on tullut elämääsi, ethän kysy korteilta “Mitä henkilö X minusta ajattelee?” vaan muotoile kysymys siten, että sen aktiivinen toimija olet sinä itse.
Kysy mieluummin esimerkiksi “Mikä vaikutus henkilöllä X on minun elämääni, ja miten voin tukea tuon merkityksen toteutumista omalla toiminnallani?”. Näin et mene kenenkään toisen yksityiselle, henkiselle alueelle, mutta saat itsellesi neuvoja siihen, miten sinun olisi hyvä itse toimia.

Eettistä suhtautumista Tarot- tulkintaan voi myös tarkastella oman asenteen kautta. Kysy sellaisia kysymyksiä, joiden sävy on positiivinen ja ratkaisukeskeinen. Ethän kysy “Millä tavoin voisin olla kollegojani parempi asiassa X?”, vaan kysy mieluummin “Miten voisin kehittää osaamistani asiassa X?”. Kun kysymykset tähtäävät kohti hyvää, ja yleisestikin suhtautumisesi Tarot- kortteihin värittyy positiivisen kautta, toimit todennäköisimmin eettisesti oikein. Tietenkään ei ole tarkoitus, että vain positiivisella fiiliksellä saa lähestyä kortteja – päinvastoin, myös huonoissa fiiliksissä niitä tulee hyödyntää. Olennaista on, että etsit hyvää tarkoittavia ratkaisuja.

Vaikeat kortit ja lempeät kortit

Tarot- kortit tunnetaan varmasti parhaiten juuri niiden pelottavan ja arkkityyppisen kuvaston kautta. Jokainen tietää, että Tarot- pakassa on Kuoleman kortti. Tähän myös harmillisen usein liittyy ajatus siitä, että kortit ennustavat asiaa, joka siinä on kuvattu tai että niissä on sisäänrakennettua noituutta tai pahuutta. Uskon, että Tarot- korttien maine on joidenkin silmissä kyseenalainen juuri tämäntyyppisten ajatusten ja uskomusten takia.

Toki Tarot- pakassa on kortteja, joiden kuvasto on pelottava ja uhkaava. On myös kortteja, joissa on aurinkoinen ja valoisa tunnelma. On hyvä pitää mielessä, että jokainen kortti on olemassa meitä varten, eikä ole “hyviä” tai “pahoja” kortteja. Toki ihmiselämään kuuluu se, että helpommat ja haastavammat vaiheet vaihtelevat syklisesti. Mutta kortit eivät ennusta näitä vaiheita, eivätkä aiheuta niitä. Jokaisessa kortissa on aina uusi näkökulma tai mahdollisuus, ja vaikka se tuntuisi haastavaltakin, on sen tarkoitus kannatella meitä eteenpäin ja antaa meille suuntaa.

Todella tärkeää on ymmärtää, että kortti ei koskaan tee mitään. Jos nostat kortin, se ei tarkoita, että se manifestoisi jonkin asian todeksi. Tarot- kortit eivät koskaan ennusta sairautta, kuolemaa, epäonnea (eivätkä mielestäni muutakaan). Tämä on hyvä pitää mielessä ja myös kertoa se toiselle, jos Tarot- kortteja myös toisille tulkitsee.

Vaikeista korteista

Osa korteista voi tuntua vaikeilta tai pelottavilta, ja tämä reaktio syntyy jossakin “liskoaivojemme” syvyyksissä. Korttien symboliikka on vanhaa, arkkityyppistä ja mytologista. Me voimme tunnistaa tietyt arkkityyppiset mallit täysin myötäsyntyisesti – vähän samalla tavoin, kuin tunnistamme vanhoissa ikiaikaisissa tarinoissa ja saduissa tietyn arkkityyppisen juonen kaavan. Kun siis nostat “vaikean” kortin, valmistaudu siihen, että ajattelusi voi viedä sinut mukanaan. On hyvä olla valmis sanomaan itselleen, että mitään pahaa ei ole tapahtumassa, vaan kortin viesti liittyy muutokseen, sisäiseen dynamiikkaan ja kasvuun. Rauhoita siis ensin ajatuksesi, ja siirry vasta sitten tulkitsemaan kortteja.

Esimerkiksi Kuolema- kortti tarkoittaa jonkin asian tai vaiheen päättymistä ja uutta alkua, esimerkiksi, että sisäinen suhtautumisemme johonkin asiaan voi olla muutoksessa. Se voi tarkoittaa sitä, että haluamme luopua jostain vanhentuneesta, vaikka ehkä surisimmekin muutosta. Keskity siis vaimentamaan huolestuneet ajatukset ja pohdi, mitä hyvää kortti voi sinulle kertoa tai mikä muutos elämässäsi on käynnissä?

Jos koet tämänkaltaisen, perinteisen kuvaston erityisen triggeröiväksi, voi olla hyvä ajatus etsiä käyttöön sellainen Tarot- pakka, jossa kuvasto on valoisampaa ja kevyempää. On myös paljon pakkoja, jotka ammentavat kuvastoonsa vaikutteita ja symboliikkaa perinteisestä Smith-Rider-Waite- kuvastosta, mutta eivät ole samalla tavalla pimeitä, mustia tai kaoottisen synkkiä. Tämä on siis täysin makuasia, mutta kannattaa kuulostella omia tuntemuksiaan, ja käyttää vaikka useampaa pakkaa rinnakkain.

Helpolta tuntuvista korteista

Lempeät ja valoisat kortit eivät herätä vastaavanlaisia rajuja tunteita, mutta niiden haaste voi olla se, että tulkinnat niiden kohdalla jäävät pinnallisiksi. Voit ajatella, että Aurinko- kortti tai Maljojen ässä on ihana, lämmin kortti ja että jotain hyvää on tulossa, mutta siinäkö kaikki? On tärkeää tutustua myös näihin “helpompiin” ja lempeisiin kortteihin, vaikka ne eivät haasta meidän ajatteluamme niin äkkinäisesti ja ilmiselvästi kuin haastavammat kortit.

Näissä kevyemmältäkin tuntuvissa korteissa on aina myös jokin syvempi viesti, joten älä anna kuvaston yksinkertaistaa kortin merkitystä liikaa. Nämä kortit vaativat aivan samalla tavoin tutustumista ja sisäistä keskustelua kuin haastavammat kortit. Ole siis aidosti aktiivinen näidenkin korttien tulkinnassa ja haasta itseäsi löytämään niistä syvempää merkitystä.

Mistä Tarot- pakka koostuu?

Tarot- pakka koostuu 78 kortista. Se jakautuu kolmeen osaan:

 • suuri arcana (22 korttia)
 • pieni arcana (10 x 4 korttia)
 • pienen arcanan hovikortit (4 x 4 korttia)

Jos pohdit, mitä arcana tarkoittaa, niin se on latinaa, ja tarkoittaa salaisuutta. On siis kyse isosta ja suuresta salaisuudesta, mysteeristä.

Suuresta arcanasta sanotaan usein, että näiden korttien voima on meitä suurempaa, ja siihen on tärkeää sopeutua ja toimia yhdessä sen kanssa. Emme siis aina voi vaikuttaa näiden korttien energiaan, mutta voimme hyödyntää sitä sopeutuessamme muutokseen, jota elämässämme tapahtuu.

Suuri arcana on kuin matka, syklinen prosessi, jossa muutumme jatkuvasti. Minulle itselleni se on ennen kaikkea henkisen kehityksen matka, ala- ja ylämäkineen.

Usein puhutaan The Fool’s journeysta – tämä tarkoittaa sitä, että ajatellaan kortin 0 hahmon, eli The Foolin/ Narrin, matkustavan suuren arcanan läpi, aina viimeiseen korttiin saakka (Maailma, numero 21).

Pienestä arcanasta sanotaan usein, että se kuvaa käytännön elämää; sitä mitä teemme, miten elämäämme elämme ja miten siihen pystymme vaikuttamaan kaikissa teoissamme. Se on pienempi salaisuus, pienempi mysteeri suhteessa suureen arcanaan. Pieni arcana on arkisia tekoja, elämän detaljeja, suuria tunteita, ihmiselämän koko kirjo.

Itse ajattelen, että pienessä arcanassa on näkyvillä koko tunne-elämämme skaala; ne tunteet, jotka meistää näkyvät ulospäin, sekä ne, jotka meissä ovat vain sisäisesti itsemme nähtävissä ja käsiteltävissä.

Hovikortit ovat oman tulkintani mukaan energiaa suuren ja pienen arcanan välissä. Ne ovat minun näkemykseni mukaan matka, joka jatkuu pienen arcanan numeron 10 jälkeen. Niissä ollaan jo käyty läpi matkan kaikki ensiaskeleet, kerätty kaikki kokemukset. Ja siten ne ovat jalostuneempia, niissä työstetään ja käsitellään asioita syvemmällä tasolla kuin pienen arcanan korteissa 1-10. Usein juuri hovikortit koetaan vaikeimmin tulkittaviksi Tarot- korteiksi.

Yksinkertaisin tapa hahmottaa Tarot- korttien kokonaisuutta, on ajatella niitä numerojärjestyksessä etenevinä matkoina, joissa on alku ja loppu. Elämässä näin harvoin on, sillä elämä on kovin syklistä olemukseltaan. Tarot- korttien pakan rakenne on kuitenkin sellainen, että meidän on sitä helpoin käsittää lineaarisena matkana, ainakin siinä vaiheessa, kun olemme vasta tutustumassa siihen.

Suuri arcana

Suuri arcana on 22 kortin kokonaisuus, Tarot- pakan “suuri mysteeri” tai “suuri salaisuus”. Korteissa on usein kuvattu arkkityyppisiä hahmoja ja tilanteita, ja se voi tuntua aloittelijasta vaikealta lähestyä tai ymmärtää. Korteissa kuvatut asiat tuntuvat suurilta, etäisiltä, ja oman käsityskyvyn ylittäviltä. On kuitenkin keinoja, joilla kortteja ja niiden merkityksiä voi helposti lähestyä.

Suuri tarina ja sen kolme vaakasuoraa riviä

Yksi mahdollinen tapa on tutkia suuren arcanan kortteja tarinana, joka etenee numerojärjestyksessä. Se voi olla esimerkiksi kasvutarina lapsesta aikuiseksi tai henkinen kasvu egokeskeisyydestä kohti syvempää ymmärrystä. Joka tapauksessa se, että kortteja tutkii numerojärjestyksessä etenevänä tarinana, auttaa ymmärtämään kokonaisuutta.

Suurin oivallus itselleni on ollut suuren arcanan kolme vaakasuoraa riviä. Tämän konseptin on kehittänyt aikanaan Rachel Pollack ja itse olen tutustunut siihen ensimmäiseksi Lindsay Mackin kautta.

Näiden kolmen vaakarivin avulla suuren arcanan voi ymmärtää suurena kehittymisen tarinana, jossa vaativammat ja helpommat levon hetket vaihtelevat. Rivit muodostetaan siten, että kortti 0 eli Narri on ylimpänä erillään, ja loput kortit seitsemän kortin vaakariveissä.

Käytännössä rivit ovat seuraavat: ensimmäinen rivi Maagikosta Sotavaunuihin, toinen rivi Voimasta Kohtuuteen ja kolmas rivi Paholaisesta Maailmaan.

Lindsay Mack antaa jokaiselle riville oman “moton”, oman merkityksen: ensimmäisen rivin motto on “minä olen”, toisen rivin “kuka minä olen?” ja kolmannen rivin “minua ei ole”.

Näiden mottojen kautta voit hahmottaa henkistä matkaa, jossa kasvetaan egokeskeisyydestä ymmärtämään, että olemme kaikki osa jotakin suurempaa. Jos tämä aihe kiinnostaa sinua, olen tehnyt tästä seikkaperäisen podcast- jakson. Jos haluat perehtyä aiheeseen todella syvästi, suosittelen kuuntelemaan Lindsay Mackin kolmen osan podcast- kokonaisuuden tästä aiheesta. Se on täyttä timanttia!

Jokainen kortti erikseen

Suuren arcanan kortteja on toki välttämätöntä tutkia syvällisesti myös yksitellen, jos haluaa kehittyä Tarot- tulkitsijana. Jokaisella kortilla on numero, 0-21. Numerojärjestyksen kautta voi jokaista yksittäistä korttia tutkia esimerkiksi suhteessa sitä edeltävään ja seuraavan korttiin. Voi ajatella sitä, mistä korttiin on tultu, ja mihin siitä ollaan seuraavaksi menossa. Suuren arcanan kortteja on ainakin minulle ollut helpointa ymmärtää suhteessa edelliseen ja seuraavaan korttiin numerojärjestyksessä. Mikä vaihe oli juuri ennen tätä kyseistä korttia? Mikä tulee sen jälkeen?

Korttien välille on mahdollista muodostaa yhteyksiä numeroiden perusteella eli esim. kortti 21 on 2+1=3 eli kortilla 21 on yhteys korttiin numero 3. Näin saat uutta ulottuvuutta niihin kortteihin, joiden numero on suurempi kuin 9.

Lisäksi jokainen suuren arcanan kortti on yhteydessä joko eläinradan merkkiin tai planeettaan. Jos olet tutustunut astrologiaan, kannattaa tätä näkökulmaa hyödyntää. Jos et ole, voit jättää tämän näkökulman kokonaan huomiotta alkuvaiheessa ja keskittyä tulkitsemaan kortteja muulla tavoin.

Pieni arcana

Pieni arcana on Tarot- korttien “pieni mysteeri” tai “pieni salaisuus*”. Se kertoo tekemisestä, arjesta, ja ihmisen tunteista, koko tunne-elämän kirjosta. Miltä meistä tuntuu, miten voimme itseemme vaikuttaa ja miten suhtaudumme muutoksiin elämässä. Pienen arcanan korteissa liikutaan niiden asioiden parissa, joihin voimme itse vaikuttaa ja jotka ovat meidän käsissämme.

Neljä klassista elementtiä (eli vesi, maa, tuli ja ilma) ovat pienen arcanan korttien tulkinnassa todella keskeiset. Kortit ovat seuraavalla tavalla yhteydessä elementteihin:

Sauvat: Tulen elementti
Maljat: Veden elementti
Lantit: Maan elementti
Miekat: Ilman elementti

Jos suurta arcanaa tyypillisesti ajatellaan Narrin matkana, on kehittymismatkan teema tärkeä myös pienessä arcanassa. Se nähdään usein matkana numeroiden 1-10 välillä, ja tulkitsijasta riippuen myös hovikortit koetaan omana matkanaan, ikäänkuin jatkona matkalle, joka päättyy numeroon 10. Pieni arcana on syklinen matka, syklin alusta sen loppuun.

Pienen arcanan “maat”

Yksi kaikkien keskeisimmistä asioista pienen arcanan ymmärtämisessä on “maiden” yhteys elementteihin (esimerkiksi Maljojen yhteys veteen) ja siten niiden luonteen ymmärtäminen. Jokainen “maa” käsittelee jotakin tiettyä elämän osa-aluetta, se on ikäänkuin tarina matkasta, joka tehdään tuon kyseisen elämän osa-alueen äärellä.

Itse hahmotan tämän elementin ja “maan” yhteyden tiivistettynä näin, seuraavien tarinoiden kautta:

Sauvat ja tulen elementti: innostuksen, intohimoisen tekemisen ja inspiraation matka

Maljat ja veden elementti: itsensä hyväksymisen matka, jossa keskiössä intuitio, tunteet ja mielikuvitus

Lantit ja maan elementti: arkisen elämän matka, jossa tarkastellaan, miten voimme elää sopusoinnussa sisäisen ja ulkoisen itsemme kanssa, sekä pohditaan, mistä meidät muistetaan, mikä on elämämme syvin tarkoitus

Miekat ja ilman elementti: ajattelun hallinnan, aivokemian, kommunikaation ja omien rajojen vetämisen matka

Voit siis käytännössä ajatella mitä tahansa pienen arcanan korttia sen “maan” kautta, ja pohtia, mitä tämä sinulle edustaa. Jos kyseessä on esimerkiksi Malja-kortti, voi käsilläsi olla tilanteesta riippuen jokin itsetuntemukseen, itsensä hyväksymiseen, tunteisiin tai mielikuvitukseen liittyvä asia. Riippuen siitä, mikä numero on kysymyksessä ja mitä tulkintoja kortin kuvan perusteella teet, tarkentuu ymmärryksesi tulkinnasta.

Itse ajattelen, että aina kun on kyseessä pienen arcanan kortti (tai hovikortti), lähtee tulkinta aina liikkeelle sen tunnistamisesta, minkä “maan” asioiden äärellä olemme.

Olen tehnyt podcast- jakson neljästä klassisesta elementistä sekä niiden hyödyntämisestä pienen arcanan tulkitsemisessa. Kuuntele se, mikäli haluat syventyä tähän aiheeseen.

Ässät ja kympit

Erityisiä matkan alku- ja loppupisteitä ovat pienen arcanan ässät eli numerot 1 ja kympit eli numerot 10. Ässät ovat olemukseltaan kuin uusi kuu, jolloin aloitetaan alusta, istutetaan uusia ajatuksia ja ideoita, tartutaan toimeen. Ässä- korteissa on keskeistä siemenen istuttaminen, sen hoitamiseen sitoutuminen ja aktiivisuus tilaisuuteen tarttumisessa.

Kympit puolestaan ovat syklin toinen pää, jossa tarkastellaan mitä on istutettu ja miten sitä on hoidettu. Millainen kasvi siemenestä on kasvanut. Katsotaan ikään kuin taaksepäin matkaa, joka on kuljettu. Kympit ovat olemukseltaan kuin täysikuu, hetki, jossa on aika niittää satoa, jota on kylvetty. Tässä kohdassa arvioidaan, mitä halutaan vanhasta ottaa mukaan ja mitä jättää taakse.

Numerot 2-9 ovat matkan muut etapit, alun ja lopun välissä. Niitä on helpompi ymmärtää, kun ensin kirkastaa itselleen, miten ässät ja kympit itse ymmärtää ja mitä ne itselle tarkoittavat.

Numeroiden merkitys

Numeroilla on todella suuri merkitys Tarot- korteissa niin suuressa kuin pienessä arcanassa. Meillä jokaisella liittyy numeroihin erilaisia tuntemuksia ja ajatuksia. Jos olet perehtynyt numerologiaan, voi sinulla olla todella laaja ymmärrys siitä, mitä eri numerot voivat tarkoittaa ja millaisia perinteisiä tulkintoja tai symboliikkaa niihin liitetään.

Itse ole tutustunut numeroiden merkityksiin ensisijaisesti Tarot- korttien kautta. Tässä alla näet, miten niistä itse ajattelen. Erityisen tärkeitä nämä merkitykset ovat minulle pienen arcanan korteissa, mutta myös suuren arcanan korteissa hyödynnän tätä ajattelua.

Mitä numerot minulle tarkoittavat, etenkin pienen arcanan korteissa:

1: alku, syntymä, siemenen istuttaminen, lähtöpiste, tilaisuuteen tarttuminen

2: tasapaino, tasapainon hakeminen sisältäpäin, reflektio

3: kasvu, mahdollisuudet, dynaamisuus

4: piiloutuminen, vetäytyminen, tasapainon etsiminen

5: ristiriita, tunnemyrsky, pysähtyminen

6: sisäinen matka, siirtymä kohti sosiaalisuutta ja toisia ihmisiä

7: sisäisen ristiriidan ratkaiseminen ulkoisilla muutoksilla

8: muutosprosessi, josta tullaan ulos erilaisena kuin sinne mentiin

9: lopputulos, päätepiste

10: matkan pää, luopuminen vanhasta, taaksepäin katsominen, uuteen kurkottaminen

Itselleni parilliset numerot tuntuvat tasapainoisemmilta ja “helpommilta” kuin parittomat. Eli parillisten numeroiden Tarot- kortit kuvaavat ylätasolla minulle tilannetta, joka on tietyllä tavalla helpompi käsitellä ja “elää” kuin parittomien numeroiden korttien tilanteet. Mutta tämä on siis täysin ajan myötä itselleni muodostunut tulkinta, ja kannustan sinua muodostamaan vastaavanlaisia itse.

Tunnistan myös sen, että numeroiden henkilökohtainen merkitys muuttuu ja syvenee. Esimerkiksi vuoden kuluttua voi näkemykseni numeroiden merkityksestä olla toisenlainen, ja se on täysin OK.

Pohdithan itse, mitä numerot sinulle merkitsevät. Sinullakin merkitykset voivat ajan myötä muuttua, mutta on hyvä olla jonkinlainen käsitys siitä, millaisia ajatuksia ja tulkintoja eri numeroihin yhdistät. Suosittelen tekemään samanlaisen listauksen kuin yllä, ja antamaan jokaiselle numerolle sinun oman, henkilökohtaisen merkityksen. Jos se tuntuu haasteelliselta, ajattele numeroita nimenomaan matkan ilmentymänä ja etappeina.

Voit myös arvioida, mitä ajatuksia sinulle nousee mieleen, jos katsot esimerkiksi kaikkia Tarot- pakan viitos-kortteja tai kahdeksikko-kortteja yhtäaikaa. Näin voit muodostaa omaa suhdettasi eri numeroihin.

Hovikortit

Hovikortit ovat usein aloittaville Tarot- tulkitsijoille haasteellisia. Miten ihmeessä näitä kortteja tulisi tulkita? Ovatko ne ihmisiä, henkilöitä vai eivät? Jos eivät ole, niin mitä ne sitten ovat? Tai ovatko ne ihmisiä siinä tapauksessa, että niitä sattuu samaan pöytään nousemaan useita kerralla? Onko niiden sukupuolella jokin merkitys?

Nämä kysymykset ovat tyypillisiä, kun yritämme päästä jyvälle siitä, mistä hovikorteissa oikein on kyse. Tähän ei ole oikeastaan oikeaa vastausta – kuten Tarot- kortit ylipäänsä, hovikortteja voi tulkita monella tavalla, ja jokainen niistä on oikea.

Minulle itselle hovikortit ovat oma matkansa. Ne ovat kuin jatke sille matkalle, jota on käyty läpi pienen arcanan korteissa 1-10. Eli numeron kymmenen jälkeen tulee minun tulkintani mukaan Lähetti, joka käynnistää henkisemmän ja kehittyneemmän matkan. Tämä matka ei ole enää samalla tavalla arkinen tai maanläheinen kuin aikaisempi, edeltävä matka. Tällä matkalla ei enää rämmitä arjen haasteissa, vaan tilanteet ja haasteet ovat sisäisiä, ja osa suurempaa, sisäistä asioiden käsittelyn prosessia. Tämä taso tai energia, jossa hovikorteissa ollaan, on minun käsitykseni mukaan taso, joka on jossakin pienen arcanan ja suuren arcanan välissä.

Itselleni aivan keskeinen tapa ymmärtää hovikorttien merkityksiä liittyy niiden ja elementtien väliseen yhteyteen. Klassiset neljä elementtiä (maa, tuli, vesi ja ilma) yhdistyvät hovikortteihin aivan erityisellä tavalla siksi, että hovikorteissa on läsnä kaksi elementtiä kussakin kortissa, eli ne ovat siinä mielessä aivan erityislaatuisia Tarot- kortteja.

Hovikorteilla on siis itsessään tavalliseen tapaan kullakin “maan” elementti eli esimerkiksi Maljojen ritarilla tämä elementti on Maljojen mukaan vesi, mutta sen lisäksi myös ritareilla on oma elementtinsä, joka juuri minun ajattelussani on tuli.
Olen tästä aiheesta kirjoittanut kokonaan erillisen osion blogi- sivulle. Lyhyesti tässä kuitenkin se, miten yhdistän eri elementit eri hovikortteihin:

 • Kaikki Lähetit: Maan elementti
 • Kaikki Ritarit: Tulen elementti
 • Kaikki Kuningattaret: Veden elementti
 • Kaikki Kuninkaat: Ilman elementti

Elementin lisäksi on keskeistä tunnistaa rooli, jota jokainen hovikortti edustaa. Itse ymmärrän roolit seuraavalla tavalla:

 • Lähetit: lapsenomainen suhtautuminen, mielikuvitus, uusi näkökulma, uusin silmin näkeminen, pysähtyminen
 • Ritarit: liikkeellepaneva voima, muutos, aktiivinen eteneminen, liike eteenpäin, nopeus
 • Kuningattaret: sisäänpäin kääntyminen, intuitio, tunteet, mielikuvitus, syvä intuitiivinen tieto, alitajunta
 • Kuninkaat: ulospäin suuntautuminen, toisille jakaminen, kommunikointi, aktiivinen tiedon ja osaamisen jakaminen, rajojen vetäminen

Näissä rooleissaan hovikortit tuovat esiin elementtejään, ja niihin liittyviä asioita tai ominaisuuksia. Pohdi, miten koet yllä kuvatut roolit? Miten ne yhdistyvät elementteihin? Mitä esimerkiksi ulospäin suuntautuva Maljojen kuningas voisi tarkoittaa, kun Maljoihin yhdistyy vesi ja kuninkaaseen ilma?

Ethän lannistu, vaikka hovikorttien tulkitseminen tuntuisi haastavalta. Monen muunkin mielestä niin on. Harjoittele ensin tulkitsemaan muita pienen arcanan kortteja ja syvenny suureen arcanaan, ja jätä tarvittaessa hovikortit viimeisiksi.

Miten tästä eteenpäin?

Jos tuntuu siltä, että tietoa on paljon, etkä tiedä, miten edetä, tässä muutama vinkki listattuna. Voit edetä näissä juuri sinulle sopivassa järjestyksessä:

 • Hanki sinulle sopivalta tuntuva Tarot- pakka. Yksi pakka riittää aivan hyvin, eli pääset tarvittaessa pienelläkin budjetilla alkuun. Smith-Rider-Waite- pakkaan liittyvää tietoa löytyy kaikkein eniten, joten jos haluat optimoida tämän, valitse kyseinen pakka.
 • Uuden pakan käyttöönottoon liittyy monia mahdollisia rituaaleja. Itse ajattelen, että tästä ei tarvitse tehdä liian monimutkaista. Et siis voi tehdä mitään väärin ja jollain tavalla “pilata” pakkaa, jos et tee kaikkea juuri “oikein”. Itselleni tärkein asia on pitää uutta Tarot- pakkaa lähelläni, jotta se tavallaan tulee osaksi elämääni. Yöpöytä vuoteesi vieressä voi olla hyvä paikka pakan säilyttämiseen ainakin viikon tai parin ajan sen hankkimisen jälkeen.
 • Korttien katselu ja selailu on hyvä tapa perehtyä niihin. Voit lajitella niitä numerojärjestykseen tai vain tutkia kuvia. Vähitellen ne jäävät mieleesi.
 • Keskity siihen, mitä näet kortissa. Miten tulkitsisit sen merkityksen vain kuvan perusteella? Tämä on hyvä harjoitus, ja sitä tekevät kokeneetkin Tarot- tulkitsijat perehtyessään erilaisiin Tarot- pakkoihin. Intuitiolla on suuri merkitys tässä, ja siinä miten intuitiivisella tavalla tulkitsemme arkkityyppistä kuvastoa. Luota siis prosessiin.
 • Tarot- korttien perinteisten merkitysten harjoittelu on mielestäni todella olennaista. Vaikka itse en enää tulkitsekaan kortteja kuten niitä perinteisesti tulkitaan, on minusta kuitenkin hyödyllistä tietää, mikä perinteinen tulkinta on. Omaa tulkintaa on helppo rakentaa perinteisen tulkinnan päälle, ja se myös auttaa saamaan korteista kokonaiskäsityksen. Tämä vaihe voi tuntua työläältä, mutta silti sitä suosittelen. Muista, että sinulla ei ole kiirettä mihinkään, vaan ymmärrys Tarot- korteista kehittyy jatkuvasti syvemmäksi.
 • Opiskele ja opiskele. Hanki käsiisi kirjallisuutta tai tutki Tarot- kortteihin liittyviä asioita netistä. Itse pidän podcasteista, etsin tietoa netistä ja luen paljon. Kirjastosta saattaa löytyä yllättävän paljon Tarot- kirjoja, ja jos sinulla on jokin äänikirjasovellus, myös siellä on varmasti Tarot- aiheisia kirjoja.
 • Korttien nostaminen itselle on kaikkein opettavaisinta. Voit nostaa esimerkiksi päivän kortin itsellesi tai kysyä korteilta neuvoa, kun sitä tarvitset. Pääasia on, että käytät kortteja aktiivisesti. Vaikka välillä olisi päiviä tai viikkoja, jolloin et ehdi tai jaksa kortteja käyttää, on kuitenkin tietty pitkäjänteisyys alkuvaiheessa hyödyllistä.
 • Helpot spreadit, joissa nostetaan 2 tai 3 korttia, ovat aluksi timanttisia. Voit hyödyntää esimerkiksi menneisyys – nykyhetki – tulevaisuus -spreadia eli esimerkiksi nostat yhden kortin kuvaamaan menneisyyttä, yhden nykyhetkeä ja yhden tulevaa. Voit myös tarkastella jonkin asian taustaa ja nykyhetkeä nostamalla kaksi korttia siten, että toinen kuvastaa tilanteen taustaa ja toinen sen nykyhetkeä. Tai voit nostaa kaksi korttia, yhden vaihtoehdolle A ja toisen vaihtoehdolle B. Näistä spreadeista on hyvä aloittaa, koska ne ovat selkeitä.
 • Tulkintaa tehdessä, ihan siis itsellekin, kannattaa kertoa ääneen, mitä korteissa näkee. Tämä voi aluksi tuntua hassulta, mutta se on mielekästä, kun tarina lähtee lentoon. Kokeile ainakin, ja saat luottamusta siihen, että sinussa asuu intuitiivinen tarinankertoja.
 • Säännöllisyys kannattaa: tunnista sinulle sopiva rytmi, ja nosta kortteja päivittäin, viikoittain tai kuukausittain, ja sitoudu tähän rytmiin ainakin jollain tasolla.
 • Tee tulkinnoistasi muistiinpanoja (merkitse ylös esimerkiksi seuraavat: aihe/kysymys, pvm, mitkä kortit nostit). Näin voit palata niihin myöhemmin, ja lisäksi kirjoittaessa tulet myös kiinnittäneeksi enemmän huomiota siihen, että tulkintasi on ymmärrettävä. 
 • Jos et ole aktiivinen kirjoittaja, kirjaa edes muutamalla sanalla, miten kortit tulkitsit tai mihin ajattelit niiden liittyvän juuri kyseisellä hetkellä.
 • Huomioi toistuvat kortit. Niillä on sinulle erityistä asiaa. Jos et ole muutoin suuri muistiinpanojen ystävä, niin pyri vähintään nämä toistuvat kortit kirjaamaan ylös. Ymmärrät niiden viestiä mahdollisesti paremmin, kun jonkin aikaa on kulunut.
 • Käytä kortteja itsetutkiskelun välineenä, jolloin niihin syntyy henkilökohtainen suhde. Kysy niiltä omaan tilanteeseesi liittyviä kysymyksiä, niin hyvinä kuin huonompinakin hetkinä. Juttele korteille kuin hyvälle ystävälle, ja ne myös vastaavat sinulle, kun välillenne syntyy yhteys ja luottamus.
 • Jos kaipaat vertaistukea ja aktiivista keskustelua, ole aktiivinen somessa. Löydät paljon samanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa voit vaihtaa ajatuksia Tarot- korteista.

Nauti matkastasi korttien kanssa!

Jos jokin asia jäi yllä kuvaamissani asioissa mietityttämään, tai oli epäselvää, ota minuun yhteyttä, niin keskustellaan aiheesta lisää.

Myös, jos jokin asia tai kokonaisuus olisi tärkeää sisällyttää tähän kokonaisuuteen, kerrothan siitäkin. Kiitos!