Kysymyksiä korteille

Yhden kortin nostaminen voi olla tarpeeksi

Korttien sekoittamiseen, pakan jakamiseen ja juuri oikeiden korttien valitsemiseen liittyy monia uskomuksia ja perinteisiä tapoja. Siinä vaiheessa, kun olet vasta aloittamassa matkaasi korttien kanssa, ei näitä rituaaleja todellakaan tarvitse osata tai tuntea. Jos kuitenkin kaipaat niitä, sovella löytämääsi tietoa siten, kuin sinusta parhaalta tuntuu.

Olennaista on se, että ennen kortin tai korttien nostamista pysähdyt hetkeksi. Sinun ei tarvitse meditoida tai kutsua henkiä avuksesi (siis ei todellakaan!), vaan olennaista on pysähtyä ja keskittyä asiaan, josta haluat saada tietoa. Voit olla väsynyt, liikuttunut, vihainen, onnellinen tai rauhallinen – tunteella ei ole väliä. Keskity kysymykseesi tai aiheeseen, ja sekoita kortteja.

Kortit antavat sitä selvemmän vastauksen, mitä rajatumman kysymyksen kysyt. Voit pohtia kysymystä mielessäsi, kun sekoitat kortteja, esimerkiksi: “Mitä minä juuri nyt tarvitsen?” tai “Mihin minun pitäisi kiinnittää huomiota?”

tarot kortit

Jos olet sellaisessa paikassa, jossa voit levittää kortit esimerkiksi viuhkan muotoon pöydälle eteesi, kuvapuoli pöytää vasten, voit tehdä niin.
Kuitenkin voit myös levittää kortit viuhkan muotoon käsissäsi niitä pitäen, siten kuin korttipelejä pelatessa, mutta kuvapuoli itsestäsi poispäin. Valitse se kortti, joka kiinnittää huomiosi ja tuntuu erilaiselta kuin muut kortit. Katso, minkä kortin nostit, ja laske muut kortit alas.

Tämä valitsemasi kortti on vastaus kysymykseesi. Mitä ajatuksia sinulle tulee siitä ensimmäiseksi mieleen? Millainen fiilis kuvassa on? Mitä siinä tapahtuu? Millaiset värit siinä on? Mitä symboleja siitä löydät? Onko se suuren vai pienen arcanan kortti? Vai onko se hovikortti? Mikä sen numero on? Millainen tunne sinulle tulee, kun katsot korttia?

Pohdi näitä asioita, ja kirjoita ylös asiat, joita sinulle tulee mieleen. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta tehdä muistiinpanoja, tiivistä kortin viesti mielessäsi yhdeksi lauseeksi tai jopa yhdeksi sanaksi, jonka voit myöhemmin kirjoittaa muistiin.

Jos sinulla on käytössäsi kirja (tai Tarot- pakan mukana tullut pieni opaskirja), voit tarkistaa, mitkä ovat kyseisen kortin vakiintuneet merkitykset. Sovella niistä ne, jotka tuntuvat sinusta sopivilta. Keskity siihen, mitä kortti haluaa sinulle kertoa; mihin se haluaa kiinnittää huomiosi, mitä se kutsuu sinut arvioimaan tai mitä uutta näkökulmaa se sinulle tarjoaa.

Tämän monimutkaisempaa ei Tarot- korttien tulkitsemisen tarvitse olla.

Hyvin suositeltavaa on, että teet nostamistasi korteista muistiinpanoja. Merkkaa ylös päivämäärä, mitä kysyit, minkä kortin nostit ja miten sen tulkitset. Ihan muutamakin sana riittää. Näitä muistiinpanoja on äärimmäisen mielenkiintoista tutkia myöhemmin, ja havaita, miten oma näkemys on kehittynyt ja toisaalta pohtia, mitä korttien viestit jälkikäteen katsottuna voivat kertoa.

Minkäänlaista stressiä ei kuitenkaan muistiinpanojen tekemisestä kannata ottaa. Aluksi tärkeintä on, että tartut pakkaan usein (riippumatta fiiliksestäsi), keskityt hetkeksi, kysyt kysymyksen, valitset oikealta tuntuvan kortin ja tiivistät sen merkityksen itsellesi.

Tarot- korttien viisaus on ulottuvillasi, vaikka Tarot- pakkasi ei olisikaan

Kun olet muutaman kerran selannut läpi Tarot- pakkasi, katsellut kuvia ja pohtinut korttien merkityksiä, et enää välttämättä tarvitse pakkaa käsiisi ollenkaan saadaksesi siihen yhteyden. Riittää, että pystyt palauttamaan korttien kuvia mieleesi.

Sulje silmäsi hetkeksi. Ajattele Tarot- kortteja ja kuvittele selaavasi niitä läpi. Käännä mielessäsi yksi kortti siten, että näet sen kuvan. Mikä kortti se on? Todennäköisesti sinulle nousee heti mieleen jokin yksittäinen kortti. Palauta tuon kortin kuva mieleesi niin hyvin kuin voit. Mitkä asiat kortin kuvastosta nousevat sinulle ensimmäisinä mieleen? Nouseeko mieleesi jokin hahmo, jokin symboli tai väri? Millainen olo sinulle tulee, kun ajattelet korttia? Pohdi, miksi juuri nyt tuo kortti tuli sinulle mieleen? Mitä sinulle kertoo, että ajattelet tätä korttia juuri nyt?

Mitä enemmän työskentelet Tarot- korttien kanssa, sitä selkeämmin voit yhdistää tietyn kortin tiettyyn mielentilaan, tilanteeseen ja tunteeseen sekä ymmärrät nopeasti, miksi ajattelet jotain korttia tai miksi olet sen energioissa. Vasta- alkajalle tämä harjoitus voi olla vaativa, ja herättää myös hämmennystä. Se kuitenkin auttaa sinua vähitellen muodostamaan henkilökohtaisen suhteen korttiin. Kun jokin kortti nousee nimenomaan sinun ajattelustasi, on sillä silloin jokin suora yhteys siihen, mitä mielessäsi tai alitajunnassasi tapahtuu. Kun ymmärrät tämän yhteyden, tuo se välittömästi syvyyttä tulkintoihisi, koska pystyt silloin ammentamaan tulkintaan jotain täysin omaa, jotain henkilökohtaista.

Tämä harjoitus sopii myös kiireiseen arkeen, koska voit tehdä sen esimerkiksi bussimatkalla, odottaessasi kaupan kassalla tai ollessasi iltakävelyllä.

Jos sinulla on aikaa rauhoittua, on tämä upea harjoitus toteutettavaksi meditatiivisesti, esimerkiksi rauhallisesti hengitellen ja rentoutuen kynttilänvalossa.

Olennaista kuitenkin on, että et tarvitse erityistä aikaa tai paikkaa saadaksesi yhteyden Tarot- kortteihin, vaan ne kulkevat mielessäsi aina mukanasi, mihin kuljetkin, ja ovat aina valmiina auttamaan sinua, jos niiden puoleen käännyt.

Jotkin kortit saattavat ajan mittaan muodostua sinulle tärkeiksi tukipilareiksi tai kiinnekohdiksi. Jokin kortti saattaa esimerkiksi muistuttaa sinua omasta voimastasi ja taidoistasi, jokin kortti taas saattaa merkitä sinulle vastoinkäymisten voittamista, ja jokin taas rauhoittumista omaan turvasatamaan. Ajattelemalla näitä sinulle tärkeitä kortteja, saat niihin yhteyden, vaikka sinulla ei olisikaan mahdollisuutta ottaa pakkaa esille. Tämä voi toimia tärkeänä voimavarana esimerkiksi tiukissa tilanteissa, tai jos olet hämmentynyt tai epävarma.

Vaihtoehto A ja vaihtoehto B

Todella hyödyllisiä Tarot- kortit ovat esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa pohdimme valintaa kahden, tai useamman, vaihtoehdon välillä. Ne voivat tuoda tilanteessa esiin sellaisia näkökulmia tai piilossa olevia asioita, joita emme ole ollenkaan huomanneet ajatella.

Yksinkertaisimmillaan voit nostaa vain kaksi korttia, yhden kertomaan kustakin vaihtoehdosta. Saat paljon tietoa jo tälläkin tavalla.

Jos kuitenkin haluat tähän syvyyttä, voit esimerkiksi hahmotella kumpaakin vaihtoehtoa koskien kolme kysymystä ja nostaa jokaiseen kysymykseen vastaukseksi yhden kortin. Kysymykset voivat olla vaikka seuraavat:

Miten suhtaudun tähän vaihtoehtoon tällä hetkellä?
Mitä en vielä näe tai tiedosta tähän vaihtoehtoon liittyen?
Mikä on tämän vaihtoehdon tärkein opetus minulle?

Esittämällä korteille nämä kysymykset ja nostamalla yhden kortin kutakin kysymystä kohti, saat tarkkoja vastauksia.
Uskallan väittää, että korttien nostamisen jälkeen olet saanut uusia näkökulmia kumpaankin vaihtoehtoon, ja valinta saattaa sen perusteella olla helpompi tehdä.

Laajat kysymykset ja suuri määrä kortteja

Itse Tarot- tulkitsijana koen todella haastavaksi sellaiset tulkinnat, joissa kysytään yleisesti jokin laaja kysymys, esimerkiksi “Mikä olisi minulle tässä hetkessä paras ratkaisu?” ja nostetaan vastaukseksi vaikkapa kuusi korttia. Koen, että näissä tilanteissa muuttuu haastavaksi ymmärtää, mihin kortit oikeastaan vastaavat. Kuvaavatko kortit kaikkia vastaukseen liittyviä asioita tai vaikuttimia, vai avaavatko ne tilanteen menneisyyttä tai kysyjän ominaisuuksia?

Itselleni on huomattavasti selkeämpää tehdä tulkintoja siten, että jokainen kortti vastaa johonkin tiettyyn kysymykseen, tai laajemmissa yleisissä tulkinnoissa jokaisen kortin “sijainnilla” on jokin määritelty merkitys, esimerkiksi “menneisyys”, “alitajunta” tai “vahvuutesi”.

Pohdi, mikä tapa sinulle toimii. Jos huomaat olevasi taitava tarinankertoja, jonka on helppo koostaa suuresta määrästä kortteja looginen ja ymmärrettävä kertomus, on sinulla hieno lahja. Sanoisin kuitenkin, että suurin osa meistä tulkitsijoista tukeutuu selkeisiin kysymyksiin tai rajauksiin tulkinnoissa.

Millaisia kysymyksiä Tarot- korteilta kannattaa kysyä?

Jokaiselle Tarot- tulkitsijalle muotoutuu vähitellen omintakeinen tapa esittää kysymyksiä korteille. Osa meistä saattaa käyttää Tarot- kortteja esimerkiksi erilaisten tapahtumien ajankohdan määrittämiseen (esimerkiksi milloin muutan uuteen asuntoon, tai milloin olisi paras hetki lähteä matkalle), tai korteilta voidaan myös kysyä kysymyksiä, joihin halutaan myöntävä tai kielteinen vastaus (kyllä/ei). Kortteja saatetaan myös hyödyntää kadonneiden esineiden etsimiseen, ja oikeastaan voi sanoa, että vain taivas on tässä rajana, mihin kaikkeen kortteja voi apuna käyttää.

Olennaista on löytää itselle sopiva tapa kysyä kysymyksiä, ja se löytyy harjoittelemisen kautta. Itse en ennusta tulevaa, enkä näin ollen kysy ajoittamiseen liittyviä kysymyksiä, enkä myöskään henkilökohtaisesti usko, että Tarot- kortit ovat parhaimmillaan, kun niiltä kysytään kysymyksiä, joiden vastaus on rajattu kyllä tai ei.

Ajattelen, että meillä on vapaa tahto, ja että me rakennamme tulevaisuuttamme itse, jokaisessa tekemässämme valinnassa ja päätöksessä (tai niiden välttämisessä). Näin ollen itse kysyn ns. avoimia kysymyksiä, jotka jättävät riittävästi tulkinnanvaraa ja joihin ei ole olemassa oikeaa tai väärää rajattua vastausta. Tämän tyyppisissä kysymyksissä ja niihin vastaamisessa Tarot- kortit ovat mielestäni parhaimmillaan.

Tässä muutamia tyypillisiä kysymyksiäni:

Mitä tarvitsen juuri nyt?
Mihin minun tulisi kiinnittää erityistä huomiota?
Miksi tunnen juuri nyt tällä tavalla?
Mitä asiaa en tiedosta, tai mitä minun olisi tärkeä tiedostaa?
Miten voisin itse vaikuttaa asiaan X siten, että se kehittyisi toivomaani suuntaan?
Millä tavalla minun nyt pitäisi toimia?
Mikä asia menneisyydestäni pidättelee minua etenemästä?
Mistä nyt olisi tärkeää päästää irti?
Mistä saan eniten tukea tilanteeseeni?
Mikä uusi näkökulma juuri nyt olisi tärkeä?

Listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta uskon, että saat näiden kysymysten perusteella jo kiinni siitä, miten itse Tarot- kortteja hyödynnän. Minulle ne ovat ensisijaisesti tärkeä henkilökohtaisen kehityksen väline, ja myös oman ajattelun kirkastaja.

Hyödyllisenä jatkosteppinä edellä mainituille kysymyksille koen sen, että ensimmäisen kysymyksen jälkeen nostan vielä toisen kortin kuvaamaan sitä, miten konkreettisesti voin vaikuttaa tilanteeseeni. Eli mitä voin konkreettisesti tehdä. Näin saan vielä suunnan sille, mitä minun käytännössä olisi tärkeää tehdä, ja mikä olisi oikea suunta eteenpäin.

Omassa Tarot- työskentelyssäni nostan aina vain yhden kortin vastaukseksi kysymykseen. Pidän siitä, että sekä kysymys että vastaus on selkeästi rajattu.

Voit tehdä harjoituksen, jossa valitset yhden edellä mainituista kysymyksistä, ja nostat yhden kortin vastaukseksi. Tulkitse rauhassa vastaus, ja tee lyhyet muistiinpanot. Sen jälkeen kysy vielä, mitä konkreettista voit tehdä asian suhteen, ja nosta tähänkin kysymykseen yksi kortti vastaukseksi. Kirjaa muistiinpanot myös tästä.

Voit pohtia, miltä tämä työskentelytapa sinusta tuntui, ja löysitkö kaipaamaasi vastausta. Olennaista on, että näinkin yksinkertaisella tavalla voit Tarot- korteista saada merkittävää hyötyä oman ajattelun ja päätöksenteon tueksi.

Kelttiläinen risti eli The Celtic Cross

Varmasti yksi tunnetuimpia Tarot- spreadeja on The Celtic Cross. Tätä kannattaa kokeilla ihan perinteisenä versionakin, mutta itse pidän enemmän itselleni sopivammaksi muokkaamastani versiosta. En tässä esittele perinteistä versiota, vaan oman muunnelmani.

Tämä spread toimii parhaiten silloin, kun haluat laajasti ymmärtää jotakin asiaa tai tilannetta, ja saada siihen uusia näkökulmia.

Oma versioni sisältää seuraavat merkitykset korteille, eikä ole väliä, millaiseen asetelmaan ne sijoitat.

 1. Tämä kortti kuvaa nykyhetkeä tai tilannettasi, jota haluat tarkastella korttien avulla
 2. Tässä kortissa näkyy se, miten menneisyydessä tapahtuneet asiat vaikuttavat sinuun tai tilanteeseesi nykyhetkessä
 3. Tämä kortti näyttää alitajuisen syyn siihen, miksi haluat kysyä korteilta lisätietoa, tai mikä sinua alitajuisesti tilanteessasi juuri nyt kiinnostaa
 4. Tässä kortissa kiteytyy asia, joka parhaimmillaan voisi olla saavutettavissa tilanteesi tai nykyhetken perusteella
 5. Tässä kortissa näyttäytyy lähitulevaisuus, eli se, mitä kohti nykyinen tekemisesi sinua näyttää vievän (muista, että voit aina vaikuttaa tekemiseesi ja siten tulevaisuuteesi!)
 6. Tämä kortti tuo näkyviin, mikä nykyhetkessä tai tilanteessasi huolestuttaa sinua eniten
 7. Tämä kortti kertoo, miten ihmiset ympärilläsi suhtautuvat tilanteeseesi tai näkevät sinut
 8. Tämä kortti näyttää haaveesi ja unelmasi, eli mistä pohjimmiltasi unelmoit nykyhetkessä tai koskien tilannettasi, josta korteilta kysyt
 9. Tähän korttiin kiteytyy se, mikä on keskeisin asia tai tekeminen, joka veisi sinua toivomaasi suuntaan

Keskeistä tulkintaa tehdessäsi on, että tiedostat omat vaikutusmahdollisuutesi. Jos jokin kortti tuo sinulle huolestuneen fiiliksen, muista, että voit vaikuttaa siihen, mihin suuntaan tulevaisuutesi rakentuu. Et millään tavalla ole korttien armoilla.

Tätä spreadia voi myös viedä askeleen pidemmälle esimerkiksi siten, että valitset nostamistasi yhdeksästä kortista ne kortit, jotka tuntuvat haastavimmilta sinulle. Voit valita esimerkiksi kaksi tai kolme haastavalta tuntuvaa korttia. Pohdi, miksi juuri ne tuntuvat herättävän sinussa tunteen, että ne voivat olla vaikeampia käsitellä. Sen jälkeen valitse vielä yhtä monta positiiviselta ja voimaannuttavalta tuntuvaa korttia siten, että jokainen niistä on ikään kuin vastavoima valitsemallesi haastavalle kortille.

Tässä lyhyt esimerkki: Sanotaan, että valitsit haastavaksi kortiksi esimerkiksi kortin Miekkojen 4, koska koet, että ajattelusi usein kiertää negatiivista kehää, ja sinun on vaikeaa saada ajatuksiltasi rauhaa. Jotta saisit tämän kortin energiaan tasapainoa, voit valita tämän kortin vastavoimaksi jonkin nostamistasi korteista. Esimerkkinä se voisi olla vaikka Lanttien 2, joka voisi kertoa esimerkiksi siitä, että priorisoimalla asioita, joita arjessa teet, saat enemmän tilaa keskittyä ajatteluusi ja sen hallintaan.

Edellä kuvattu tapa jatkojalostaa perinteistä Celtic Cross- spreadia on mukaelma Mary K. Greerin teoksesta Tarot for Your Self, jossa hän kuvaa useita erilaisia tapoja saada tähän perinteiseen spreadiin uutta näkökulmaa. Iso suositus tälle!

Tulkinta, jolla voit syventää valitsemasi kortin merkitystä juuri sinulle


Yksi aivan ihana tapa syventää omaa suhdetta johonkin tiettyyn Tarot- korttiin, on pohtia kysymyksiä, jotka avaisivat kortin merkitystä juuri sinulle. Tässä alla on esimerkki siitä, miten esimerkiksi Erakko- korttia voisi tästä näkökulmasta lähestyä.

Etsi haluamasi kortti pakasta ja laita se eteesi pöydälle. Pohdi, mitä ajatuksia sinulla nousee siitä mieleen ja muotoile ne kysymyksiksi. Esimerkiksi Erakko- kortti herättää minussa ajatuksia, joiden perusteella muodostin seuraavat kysymykset:

 1. Minkä asian äärelle minun olisi nyt tärkeää pysähtyä?
 2. Mistä aiemmasta kokemuksestani voin ammentaa voimaa tähän pysähtymiseen?
 3. Millaista erityistä osaamista minulla on, jota voin jakaa muille ja josta myös muut hyötyvät?
 4. Mikä on seuraava askeleeni eteenpäin, joka minun on jo nyt mahdollista nähdä?
 5. Millainen muutos mahdollistuu minulle riittävän itsereflektion jälkeen?

Muotoile siis itsellesi sopivalta tuntuvat kysymykset tai hyödynnä yllä olevia kysymyksiä työskennellessäsi Erakko- kortin kanssa. Nosta jokaista kysymystä kohti yksi Tarot- kortti vastaukseksi. Pohdi, miten vastaukset syventävät suhdettasi kyseiseen korttiin.

Voit vielä lopuksi kysyä:

 1. Mikä on kyseisen kortin (eli esimerkiksi tässä tapauksessa Erakon) tärkein viesti minulle juuri nyt?
 2. Mikä konkreettinen tekeminen veisi minua suuntaan, jossa voisin tämän kortin (eli tässä tapauksessa Erakon) viestin mukaista suuntaa toteuttaa?

Tällä tavoin voit tutustua tiettyyn korttiin syvemmin, sekä saada näkemystä siitä, mikä on kyseisen kortin viesti sinulle juuri nyt. Saat muodostettua siihen läheisemmän ja henkilökohtaisemman suhteen. Erityisen hyödyllinen tämä spread on, jos jokin kortti usein toistuu sinulla, tai jos jokin kortti erityisesti on mielessäsi.